onsdag 27. august 2008På oppfordring fra Rachaporn Chochuey dro vi på båttur i kanalene på kryss og tvers i Bangkoks storbyjungel. Hun fortalte at dette var en effektiv inngangsportal til lokal, tradisjonell byggestil og metode.

Vi dro til elva som går gjennom Bangkok og leide en elvebåt til oss tre for en og en halv time.

Etter det første intense og effektive møtet med elva kom vi etterhvert inn i smale kanaler og trange sluser. Båtføreren førte den 15m lange båten med utrolig kontroll og presisjon. Fordi farten var relativt høy ble hele opplevelsen som en hurtigfilm, hvor vi ble møtt av brunt kanalvann, spinkle huskonstruksjoner,spennende lyder og syn. Menneskene som levde her var tydelig vant med båtene som suste fram og tilbake mellom husveggene. De så etter oss, noen smilte, noen vinket, andre ventet kun tålmpdig på at vi skulle passere slik at de kunne fortsette sin daglige dont.

Kontrastene er sterke. Vi leier en båt til bare oss og sitter på våre bleke rumper på relativt feite studentlommebøker og ser en hel liten verden passere oss. Vegg i vegg står rønner på råtnende påler og arkitektoniske "perler" bygget over modernismens kantete og stive arv. Fraflyttende hager bugner av planter vi ikke kan finne hos Norges mest velassorterte Plantasje og folk fisker etter catfish under overflaten vi flyter på.

På en rast møter vi en søt, liten dame som selger drikke og nips til lettlurte turister. Vi lar oss lure...lett, og spanderer en Cola på båtføreren slik det tydeligvis skal gjøres. Vel ute i elva igjen peker føreren på store hotellfasader og tempel for å gjøre oss oppmerksom på typiske "Kodak-monuments" som ligger langs bredden. Han senker farten forbi kongens båthangar og palass. Bladgull og dragehoder virker noe kunstig og påtatt sett i forhold til de mosegrodde pålene og konstruksjonene i slummen. Likevel: magien fra det enkle, men vakre sitter mer i, da vi stiger i land og rusler inn mot Bangkok, tuk-tuk-tur og hotellet vårt.

2 kommentarer:

  1. Jøss, veldig mye vann dah :-) Gleder meg til mer bilde, film og tekst!

    SvarSlett
  2. Gleder meg til å høre mer.
    Høres ut som du har det gøy line. (mailen din)

    SvarSlett